Soms kunnen er meningsverschillen of geschillen ontstaan tussen huurder & verhuurder, de gemeente of de Belastingdienst. Dit kan gaan over onderhoud, servicekosten of andere afspraken in het huurcontract. Heb je een brief gekregen van de Belastingdienst over huurtoeslag en ben je het er niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken door binnen 6 weken een brief te schrijven. Dit geldt ook voor beslissingen van de gemeente over bijstand of urgentie. Vind je dat de gemeente of de Belastingdienst weer een verkeerde beslissing heeft genomen (beslissing op bezwaar)? Dan kan je in beroep gaan bij de rechter.
Als huurder is het belangrijk om altijd netjes en eerlijk te blijven in de communicatie. Houd het contact zakelijk en respectvol, ook als je het ergens niet mee eens bent. Bewaar alle communicatie en documenten goed. Denk aan e-mails, brieven en afspraken met de verhuurder. Dit kan nodig zijn om later aan te tonen wat er is besproken of afgesproken.
Kom je er samen niet uit? Dan kun je hulp inschakelen:
De Huurcommissie – Voor conflicten over huurprijs, servicekosten en onderhoud. De uitspraken van de Huurcommissie zijn bindend.
Een advocaat – Voor zaken als huuropzegging door de verhuurder. Kijk eerst op de pagina over Huurbescherming.
Op de website van de Rechtspraak kan je meer lezen over de procedures bij huurconflicten.
Als je zelf geen advocaat kunt betalen, heb je mogelijk recht op gesubsidieerde rechtsbijstand via de Raad voor Rechtsbijstand. Dit betekent dat de overheid (een deel van) de kosten betaalt. Zo krijg je toch juridische hulp als dat nodig is als je binnen de inkomensgrenzen valt. Je betaalt alleen de eigen bijdrage. Ook voor deze eigen bijdrage, het grieffierecht en andere proceskosten kan je bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente. Val je binnen de inkomensgrenzen? Zoek dan een advocaat in Arnhem die ingeschreven staat in het register bij de Raad voor Rechtsbijstand.