Wanneer je het huurcontract hebt ondertekend ben je officieel huurder.
Op deze pagina lees je wat je rechten en plichten zijn als huurder.
Je plichten
Op tijd de huur betalen.
De woning goed onderhouden, voor zover dat je verantwoordelijkheid is.
Je rechten
Huurbescherming: Je kunt niet zomaar uit je woning gezet worden.
Huurprijsbescherming: De huurprijs moet redelijk zijn en kan niet zomaar verhoogd worden.
Woonplezier: Je hebt recht op een veilige en fijne woonomgeving.
Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden om je huur te verlagen.
Als huurder heb je verschillende rechten.
Je hebt recht op huurbescherming: de verhuurder kan de huur niet zomaar stoppen.
Ook heb je recht op huurprijsbescherming. Dit geldt voor alle sociale huurwoningen, of je nu een tijdelijk of vast huurcontract hebt.
Daarnaast mag je de huurprijs laten controleren door de Huurcommissie als je denkt dat de huur te hoog is.
Je hebt recht op woonplezier: je mag rustig wonen, de verhuurder mag niet zomaar binnenkomen en moet de woning goed onderhouden. Lees meer op de pagina van de Rijksoverheid:
De huurprijs mag niet hoger zijn dan de maximale huurprijs die hoort bij het puntenaantal van de woning. Vanaf 1 juli 2024 geldt de Wet betaalbare huur. Je kan op www.ismijnhuurteduur.nl zien wat dit voor jou betekent. Controleer voordat je het huurcontract ondertekent of je verhuurder niet te veel huur vraagt. Verzamel eerst de nodige informatie en doe de Huurprijscheck van de Huurcommissie. Lees meer:
Als huurder van een sociale huurwoning heb je recht op huurprijsbescherming. In de volgende 5 situaties kan je huurverlaging aanvragen. Doe eerst de huurprijscheck. Lees meer:
Je hebt recht op rustig wonen. De verhuurder mag niet zomaar binnenkomen en moet de woning goed onderhouden.
De verhuurder is verantwoordelijk voor groot onderhoud, zoals buitenschilderwerk en het vervangen van een cv-ketel. Als huurder ben je verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk hierbij aan het vervangen van een wc-bril of een leertje in de kraan. Kijk in deze tabel welke kosten.. Lees meer:
Je hebt recht op huurbescherming als je een woning huurt. De verhuurder mag de huur dan niet zomaar opzeggen, je verhuurder mag de huur alleen opzeggen als hij hiervoor goede redenen heeft. Ben je het niet eens met de reden van opzegging? Dan kan je bezwaar maken tegen het opzeggen van de huur. De rechter doet dan uitspraak. Tot die tijd mag je in de woning blijven wonen. Lees meer over deze procedure en wat je kan doen in een situatie als dit. Ook als je zelf geen advocaat kan betalen.
Sinds 1 juli 2023 hebben huurders meer bescherming tegen oneerlijke verhuurders. Gemeenten mogen verhuurders waarschuwen of boetes geven als ze zich niet aan de regels houden. Dit kan bijvoorbeeld bij discriminatie, intimidatie, een te hoge borg of onredelijke servicekosten.
Lees op deze pagina meer over het Gemeentelijk meldpunt goed verhuurderschap in Arnhem.