Op deze pagina lees je waar je moet beginnen als je een sociale huurwoning zoekt in Arnhem. Je leest ook hoe het systeem werkt.
Een woning vinden is soms moeilijk. Het is belangrijk dat je geduld hebt en goed weet wat je zoekt. Deze website helpt je stap voor stap. Je leert hoe je jouw woonwens kunt opstellen en hoe je je kunt voorbereiden op het aanvragen van een woning.
Soms kun je voorrang krijgen. Dat is bijvoorbeeld zo als je een medische of sociale reden hebt. Heb je weinig geld of andere financiële problemen? Dan zijn er speciale regelingen via de gemeente. Er zijn ook organisaties die jou gratis kunnen helpen.
Als je 18 of ouder bent, kan je je als woningzoekende inschrijven bij een woningcorporatie. In Arnhem gaat de inschrijving eerst via Entree. Op de pagina Inschrijven lees je meer over hierover.
De Stichting SSHN ("SSH&") wordt binnen de regio niet aangemerkt als corporatie. Lees meer op de pagina voor Studenten.
Het aanbod van woningen waarop je kan reageren op de site van Entree bestaat uit woningen in de volgende gemeenten: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Duiven, Doesburg, Druten, Heumen, Lingewaard, Montferland, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen, Zevenaar.
Als je een sociale huurwoning wilt, moet je ingeschreven staan bij Entree. Woningen worden meestal op twee manieren aangeboden: via inschrijftijd of via loting. Soms krijgen mensen ook voorrang, bijvoorbeeld met urgentie. Dat gebeurt bij het normale aanbod via inschrijftijd.
Voor de inschrijving bij Entree heb je een paar documenten nodig. Als je zeker weet dat je een woning krijgt, vraagt de woningcorporatie een huisvestingsvergunning aan bij de gemeente. Daarvoor moet je ook informatie geven.
Lees meer over welke documenten je nodig hebt op de pagina Documenten.
Elke woning die via het aanbodmodel (inschrijftijd) wordt aangeboden, gaat eerst naar de woningzoekende met de hoogste urgentie. Als niemand met urgentie de woning krijgt, dan gaat de woning naar de persoon met de langste inschrijftijd.
Krijg jij een uitnodiging om een woning te bekijken en reageer je niet op tijd? Dan krijg je de eerste keer een waarschuwing. Reageer je een tweede keer niet? Dan mag je twee maanden niet reageren op woningen via het aanbodmodel. Je mag in die tijd wel reageren op woningen via het lotingmodel.
Woningen via het lotingmodel worden verdeeld door een automatische loting. Hoe lang je staat ingeschreven maakt hierbij niet uit. Van alle woningen die vrijkomen, moet elk jaar minstens 15% en maximaal 30% via het lotingmodel worden aangeboden.
Krijg jij een uitnodiging om een woning te bekijken via het lotingmodel en reageer je niet op tijd? Of accepteer je de woning eerst, maar zeg je daarna toch nee? Dan mag je twee maanden niet meer reageren op woningen via het lotingmodel. Je mag in die tijd wel reageren op woningen via het aanbodmodel.
Bemiddeling betekent dat de woningcorporatie iemand een woning geeft buiten het aanbodmodel of het lotingmodel om. Dit gebeurt bijvoorbeeld na een brand, als iemand snel een tijdelijke woning nodig heeft. Ook wordt er bemiddeld voor jongeren, ouderen, mensen met een verblijfsvergunning (statushouders) en mensen die voor iemand anders zorgen (mantelzorgers).
Lees meer over dit onderwerp en hoe dit werkt binnen de gemeente Arnhem:
Heb je kosten die je niet kunt betalen omdat je een laag inkomen hebt? Dan kun je misschien bijzondere bijstand krijgen van de gemeente.
Let op: je moet bijzondere bijstand aanvragen voordat je de kosten maakt.
Je kunt bijzondere bijstand krijgen voor noodzakelijke kosten door bijzondere omstandigheden.
Bijvoorbeeld:
Kosten voor woninginrichting
Koelkast, vriezer, wasmachine en elektrische kookplaat.
Lees meer over de bijzondere bijstand op de pagina Bijstand.